Online plannen
absolute logo

Corona

vragen en antwoorden

Corona: vragen en antwoorden

1. Wat te doen bij volledige werkloosheid?

Met andere woorden: je staat niet meer onder contract.

  1. Absolute Jobs bezorgt je zo snel mogelijk een C4-formulier. Dit document dien je vervolgens te bezorgen aan je uitbetalingsinstelling (vakbond of hulpkas).
  2. De RVA aanvaardt voorlopig scans en kopieën van de C4-formulieren. Van zodra de situatie enigszins terug begint te normaliseren zal het origineel document terug moeten afgeleverd worden.
  3. Tijdens de eerste drie maanden werkloosheid zal de uitkering 65% van het laatst verdiende loon bedragen, begrensd tot de hoogste loongrens.

 

Let wel, in dit geval zijn er wel toelaatbaarheidsvoorwaarden zoals de wachttijd. Men kan dus niet van rechtswege recht hebben op een uitkering.  Neem dus zeker contact op met je uitbetalingsinstelling om je dossier te bekijken.

 

Absolute Jobs zal na iedere afsluit van de maand een ASR-aangifte in orde brengen met de werkloosheidsdagen. 
Op basis hiervan zal je uitbetaald worden.

 

2. Wat tijdens tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

Indien men niet kan werken omwille van Corona en je werkgever heeft de intentie om je na de maatregelen terug tewerk te stellen, dan lopen de contracten verder lopen en zal er overmacht ingeboekt worden.

  1. Je moet het document C3.2 werknemer – Corona invullen (zie bijlage) en bezorgen aan je uitbetalingsinstelling (vakbond of hulpkas).
  2. Meestal kan je dit ook online aangeven, raadpleeg dus zeker de website van je uitbetalingsinstelling.
  3. Tijdens deze coronacrisis wordt het bedrag van de uitkering tijdelijke werkloosheid uitzonderlijk verhoogt tot 70 % van het gemiddeld geplafonneerd loon. Hierop wordt een bedrijfsvoorheffing van 26,75% BV ingehouden.
  4. Daarnaast krijg je hier bovenop een supplement € 5,63/dag.

Let wel, dit is een uitzonderlijke tegemoetkoming en is momenteel geldig t.e.m. eind mei 2020.

Ben je op zoek naar een job als recruiter of office manager in de uitzendsector? Word dan uitzendconsulent of leidinggevende in jouw regio. Solliciteer nu.