absolute logo

Bekister

Werken als bekister | betonneerder

Wat is een bekister?

Bij het woord bekistingzal er maar bij weinig mensen een belletje gaan rinkelen. Een bekister gaat vaak hand in hand met het beroep van een betonneerderen nog steeds zijn er maar weinig mensen die weten wat dit beroep precies inhoudt.

Als u echter op zoek bent om een huis te kopen of van plan bent om er een te renoveren, dan is het misschien wel de moeite waard om meer te weten over dit belangrijke aspect.

Bekisting beschermt huizen tegen waterschade en warmteverlies, wat resulteert in lagere energierekeningen en waardoor het huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. De eerste stap om meer te leren over bekisting is weten wat het doet, wie het doet en welke vaardigheden er nodig zijn om professioneel aan de slag te kunnen gaan.

 

 

Wat doet een bekister?

 

Een bekister werkt vaak in teamverband en moet dus eerst en vooral een vlotte communicatieom handen hebben. Rapporteringen aan leidinggevenden en aanwijzingen correct opvolgen zijn noodzakelijk om een vlotte werking te kunnen hebben.

Verder wordt er telkens met een goed oog gekeken naar de kwaliteit van de werken die worden uitgevoerd zonder welzijn, veiligheid en milieu te verwaarlozen. Er wordt dus kwalitatief gewerkt, zonder veel materiaal en nutsvoorzieningen te verspillen en op een manier dat alles veilig kan verlopen.

Als bekister ga je de bekistingswerken uitlijnen en bepalen welke krachten zich zullen voordoen. Vervolgens voer je de bekisting uit en zorg je ervoor dat alles gebruiksklaar is om te betonneren. Als betonneerder ga je vervolgens de bekisting en wapening controleren en zorg je ervoor dat er vlot beton in gegoten kan worden. Met de juiste instructies wordt het beton dan gestort en zorg je ervoor dat alles netjes op zijn plaats komt en daar dan ook blijft.

 

Wat is het salaris van een bekister?

Als bekister-betonneerder vervul je een knelpuntberoep wat zich automatisch vertaalt in hogere lonen.

In België kan je voor de rol van een bekister toch al snel een maandloon ruim boven de €2400 verwachten. Naargelang ervaring en kwalificaties kan je loon nog meer oplopen.

Daarnaast kan je als bekister bij verschillende bedrijven ook nog genieten van enkele extralegale voordelen.

 

Ga nu voor een betere job als bekister

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een bekister

 

Organisatorisch:
Mensen die in de bekistingsector werken, zorgen ervoor dat alles volgens plan verloopt. Zij zorgen ervoor dat materialen en arbeiders zijn waar ze moeten zijn, op tijd, en werken aan een gemeenschappelijk doel.
Degenen die een plannings- of coördinerende rol hebben, helpen ook alle anderen georganiseerd en op schema te blijven door ervoor te zorgen dat iedereen weet wat zijn taken zijn. Een goeie organisatie is de eerste stap om alles tijdig af te krijgen en om zowel in tijd als kosten te besparen.

Probleemoplossend vermogen:
Een vaardigheid in de zin van probleemoplossend denken kan je ook al een stap in de goede richting zetten om dit beroep tot in de puntjes uit te oefenen. Het gieten van beton kan soms mislopen of in een verkeerde richting gaan en dan moet er snel en goed gehandeld worden.

Bewust van veiligheid en milieu:
Kleinere bekistingbedrijven werken vaak met houten bekisting, die op het moment zelf wordt gemaakt en slechts 1 keer kan worden gebruikt. Grotere gebouwen gebruiken dan weer in de meeste gevallen systeembekisting. Deze bekisting wordt machinaal gemaakt en is wel herbruikbaar. Bekisters hebben dus veel afval te verwerken en moeten dit proberen zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast moet men het overgebleven afval juist sorteren of proberen te recycleren.
Een bekister heeft ook oog voor de veiligheid van iedereen die zich op de werf begeeft. De juiste veiligheidskledij en protocols mogen geen geheimen meer zijn.

 

 

Opleidingen en kwalificaties tot bekister

 

Om bekister te worden kan je hiervoor een specialisatiejaar volgen in beroepsopleiding. Het is daarentegen niet vereist en een opleiding in de bouw kan je al flink op weg zetten naar een job in de bekistingssector.

Er vallen achteraf ook altijd nog bijscholingscursussen te volgen en daarvoor kan je eens een kijkje nemen op de website van de VDAB. 

Een VCA-attest is op papier niet verplicht, maar vrijwel elk bedrijf zal je dit toch voor zien willen leggen, vooraleer ze je laten starten als bekister-betonneerder.

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs is part of the HR family builder

Proud of AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs is a member of Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504