Online plannen
absolute logo

Schrijnwerker

Werken als schrijnwerker!

Wat is een schrijnwerker?

Een schrijnwerkeris een van de meest gevarieerde jobs in België.

In onderstaand artikel kom je alles te weten over de taken van een schrijnwerker, hoe je een schrijnwerker wordt en wat je nu eigenlijk ook kunt gaan verdienen als schrijnwerker…

 

Wat doet een schrijnwerker?

 

We vertelden het al eerder, schrijnwerkers hebben een beroep met heel wat variatie.Zowat elke schrijnwerker doet dus wel iets anders.

Daarbij komt ook nog eens kijken dat enkele schrijnwerkers zich verder gespecialiseerdhebben in bepaalde vakgebieden, dus een vast takenpakket kunnen we hier nu niet beschrijven, maar er zijn natuurlijk wel een aantal algemene dingen waar schrijnwerkers wel in de een of andere vorm mee te maken krijgen.

Schrijnwerkers plaatsen of monterendeuren, kozijnen, ramen en trappen op de juiste plaats aan de hand van losse stukken, in materialen die variëren van hout tot aluminium tot kunststof. Daarnaast behoren ook herstellingenaan veranda’s, terrassen of zelfs zolders tot de jobomschrijving van zo’n schrijnwerker.

Andere taakjes waar een schrijnwerker mee te maken krijgt zijn:

• Nagelgaten afstoppen
• Materialen bevestigen aan het binnenschrijnwerk
• Afkitten
• Kwaliteit van het werk goed controleren
• Traceren en controleren van nutsvoorzieningen

Schrijnwerkers weten heel wat, maar over het algemeen worden er toch gespecialiseerde experts gevraagd omtrent specifieke problemen.Het kan dus vast en zeker interessant zijn om jezelf binnen een bepaald vakgebied van het schrijnwerken te specialiseren. 

 

Wat is het salaris van een schrijnwerker?


De schrijnwerkersstiel is een knelpuntberoepwat automatisch voor hoge lonen gaat zorgen. Je mag als schrijnwerker dus wel al snel een loon om en bij de €2400 verwachten, al kan dat nog een stuk hoger oplopen naargelang opleiding, kwaliteiten en ervaring.

 

Ga voor een betere job als schrijnwerker

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een schrijnwerker

• Hard werkend
Een schrijnwerker is vanzelfsprekend een harde werker! Bij sommige bedrijven, maar bijvoorbeeld ook als zelfstandige, kunnen er meer dan de standaard 8 uren per dag afgewerkt worden en mogen die lange dagen dus geen probleem vormen.

• Probleemoplossend vermogen
Probleemoplossend kunnen reageren op problemen in verband met kwaliteit, veiligheid… is een grote troef van de schrijnwerker. Snel en gepast reageren zorgt voor een hoop tijdsbesparing en voor een lagere kostprijs.

• Communicatief vaardig
Communicatieve vaardigheden als een schrijnwerker zijn vast en zeker ook een pluspunt. Goeie afspraken en communicatie met de rest van het team of het bouwproject zijn van cruciaal belang om opdrachten tot een goed einde te brengen, zonder daar veel tijd of kosten bij te verliezen. Je moet dus zowel goed in team als zelfstandig kunnen werken.

• Oog voor detail en precisie
De taken van een schrijnwerker vereisen ook heel erg nauwkeurig en gedetailleerd werk in combinatie met soms zware fysieke lasten, want een schrijnwerker zit niet de hele dag stil.

• Aandacht voor veiligheid en milieu
Een moderne schrijnwerker heeft ook aandacht voor de veiligheid van zichzelf en anderen, maar denkt ook aan het milieu. Gevaarlijke producten en afvalstoffen, zoals asbest, komen op de juiste plaats terecht en er wordt zuinig omgesprongen met elektriciteit, water en materiaal.  


 

 

Opleidingen tot schrijnwerker

 

Het meest genomen pad naar het beroep van een schrijnwerker loopt via een opleiding in de middelbare school. In een beroepsopleidingwordt er vaak gekozen voor een opleiding houtbewerking (-snijwerk)en kan er in een specialisatiejaar ook nog gekozen worden voor Industriële houtbewerking of Bijzondere schrijnwerkconstructies’.
Naast een beroepsopleiding kan er in de 3de graad ook nog via een technische opleidingzoals dat van houttechnieken de brug gemaakt worden naar het beroep van deze stielman.

Maar je hoeft natuurlijk nog niet te panikeren wanneer je middelbare school er al op zit. Bij Syntra West of de VDAB kan er een opleiding gevolgd worden tot binnenschrijnwerkerof een basisopleiding van ‘Hout & schrijnwerk’. Deze opleidingen zijn voldoende om, na slagen, aan de slag te gaan als schrijnwerker in het werkveld.

 

Kwalificaties als een schrijnwerker:

Een schrijnwerker heeft technisch gezien geen diploma nodig om aan de slag te gaan, maar zal op sommige plaatsen wel enkele andere attesten moeten kunnen voorleggen. Een VCA of een attest dat men veilig kan werken op hoogte zijn hier enkele voorbeelden van.

Daarnaast wil dit niet zeggen dat je zomaar eenvoudig als schrijnwerker kan beginnen zonder opleiding of relevante werkervaring. 

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs is part of the HR family builder

Proud of AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs is a member of Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504