Online plannen
absolute logo

Grondwerker

               Werken als grondwerker

Wat is een grondwerker?

 

Een grondwerker is iemand waar je in de bouwsector vrijwel niet om heen kan. Het is een stiel die op zowat elke werf nodig is om projecten te kunnen beginnen, want als grondwerker verzorg je het voorbereidende werk op de werf.  In samenwerking met andere grondwerkers en kraanmachinisten zorg je ervoor dat de ondergrond volledig klaar is om te beginnen aan de bouw of sanering.

Lees hier meer waarom het beroep van een grondwerker zo belangrijk is en hoe je er zelf een kunt worden!

 

Wat doet een grondwerker?
 

De taken van een Belgische grondwerker lopen vrij uiteen, maar het hoofddoel van de grondwerker zal zaak zijn om de terreinen bouwrijp te maken en die opdracht gebeurt vaak in nauwe samenwerking met een kraanmachinist. De grondwerker staat de kraanmachinist bij en gaat zelf ook soms met de hand graven wanneer de kraan er niet bij kan.

Een andere vaak voorkomende taak is het uitvoeren van riolering- en funderingswerken. De grondwerkers zal deze funderingen dan gaan uitgraven en kijkt daarna voor het leggen of herstellen van buizen, leidingen… .

Daarnaast zal een grondwerker ook in staat zijn om waterputten te vervangen en zal hij/zij ook toezichtsputten en infiltratievoorzieningen kunnen plaatsen.

 

Wat is het salaris van een grondwerker?

 

Het loon van een grondwerker in België start meestal vanaf ongeveer €2400.
Het loon kan oplopen naargelang het aantal jaren ervaring, de regio waar je werkt en of je in loondienst of als zelfstandige werkt. 

 

Ga nu voor een betere job als grondwerker

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een grondwerker

 

 

• Communicatief vaardig
Een grondwerker werkt vrijwel nooit alleen en is constant in communicatie met collega’s om het project tot een goed einde te brengen. Een goeie communicatie zorgt voor een lagere foutenlast en vlottere werking, wat resulteert in tijd- en geldbesparing. Naast kraanmachinisten ben je ook vaak in communicatie met aannemers of projectontwikkelaars die rekenen op een goede afloop van jouw werk, om dan zelf aan de slag te kunnen gaan.

• Veilig
Een grondwerker heeft een goed oog voor veiligheid, als de persoon die de werf klaar moet maken voor grote projecten is het dus ook belangrijk dat de werf veilig wordt achtergelaten en dat iedereen op de hoogte wordt gebracht van de mogelijke gevaren.

Fysiek sterk en behendig
Je gaat als grondwerker stevig aan de slag en bent constant in de weer.  Een goede conditie is hier dus wel een vereiste.

 

Opleidingen tot grondwerker

 

Grondwerkers hebben wegens hun gevarieerd takenpakket vaak een algemene opleiding in de bouw genoten. Een beroepsopleiding zoals 'Ruwbouw' behandelt bijvoorbeeld reeds de handelingen van een grondwerker. 

Je kan daarnaast in een later stadium je nog steeds laten omscholen tot een grondwerker bij een opleiding van de VDAB. Zo is de opleiding tot wegenwerkerook een mooie opstap richting het beroep van een grondwerker.
 

 

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs is part of the HR family builder

Proud of AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs is a member of Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504