Online plannen
absolute logo

Buschauffeur

Werken als buschauffeur!

Wat is een buschauffeur?

 

Wie houdt er niet van om onderweg te zijn in zijn auto en uit het raam te kijken terwijl hij langs de bezienswaardigheden van zijn gemeenschap rijdt? Als u zich afvraagt hoe het zou zijn om die bus te besturen die u ziet terwijl u in uw auto rijdt, overweeg dan enkele van de taken en verantwoordelijkheden van een Belgische buschauffeur.

Het beroep van Belgisch buschauffeur kan zeer lonend zijn, maar er zijn enkele vereisten waaraan moet worden voldaan voordat je voor een werkgever gaat rijden. Met deze informatie kunt u beslissen of dit soort werk iets voor u is.

 

Wat doet een buschauffeur?

Een buschauffeur is verantwoordelijk voor het besturen van een bus op een veilige manier.

Naast het feit dat ze zeer bekwame chauffeurs zijn, moeten ze ook beschikken over uitstekende vaardigheden op het gebied van klantenservice, kennis hebben van de lokale wet- en regelgevingen kunnen multitaskenmet passagiers die verschillen in leeftijdsgroepen of fysieke mogelijkheden.

De taken van een Belgische buschauffeur omvatten:
• Het aanpassen van spiegels
• Het lezen van verkeersborden
• Het volgen van veiligheidsprocedures zoals het controleren van de bandenspanning voor het wegrijden.
•Helpen van passagiers met bagage
• Helpen met de rolstoeltoegankelijkheid op alle bussen die met een lift zijn uitgerust.
• Een gediplomeerde Belgische buschauffeur kan worden opgeroepen voor noodgevallen wanneer zijn hulp nodig is voor gehandicapte passagiers of situaties die een onmiddellijke reactie van de politie vereisen.

 

Wat is het salaris van een buschauffeur?

De salarissen van buschauffeurs lopen sterk uiteen. De gemiddelde buschauffeur verdient zo’n €2150, maar dat bedrag kan nog een pak hoger te komen liggen.

Werken op onregelmatige uren kan je loon een flinke boost geven en ook ervaring speelt een belangrijke rol voor het geld dat je ontvangt.

Daarnaast genieten buschauffeurs ook vaak van extralegale voordelen die hun loonpakket nog wat aantrekkelijker maken.

 

Ga nu voor een betere job als buschauffeur

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een buschauffeur

Een Belgische buschauffeur heeft doorgaans een heel groot arsenaal aan vaardigheden. Het is dan ook veel meer dan rondrijden met een bus.

• Een oog voor de veiligheid, het comfort, de gezondheid en de beveiliging van de reizigers.
Buschauffeurs zorgen ervoor dat het welzijn van de reiziger op de eerste plaats komt. Door veilig te rijden en een comfortabele rit te voorzien, zorgen buschauffeurs ervoor dat iedereen met een glimlach afstapt. Een buschauffeur kan ook van tijd tot tijd worden gevraagd om veiligheidscursussen te volgen. Om ervoor te zorgen dat geen van zijn of haar taken wordt verwaarloosd, moet hij of zij voortdurend gefocusd zijn bij alles wat er tijdens zijn of haar dienst gebeurt.

• Communicatief vaardig
Een buschauffeur heeft goede communicatieve vaardigheden om vlot met zijn reizigers om te kunnen gaan. Een glimlach en een warm welkom zijn zeer belangrijk en ook eventuele problemen moeten vlot gecommuniceerd kunnen worden naar de reizigers of leidinggevenden. 

• Stressbestendig
Buschauffers krijgen vaak te maken met tijdsdruk die in sommige gevallen door druk verkeer gewoonweg niet haalbaar is. Het is heel erg belangrijk dat je in deze situaties rustig blijft en niet op een onveilige manier tijd probeert goed te maken.  Bovendien moet hij of zij ervoor zorgen dat alle apparatuur goed en tijdig werkt, om eventuele problemen te voorkomen.

 


 

 

Opleidingen en vereisten tot buschauffeur

 

Een opleiding tot buschauffeur kan je onder meer volgen bij de VDAB en is (vanwege de verplichte leeftijd) enkel te volgen in secundair volwassenonderwijs.
Om buschauffeur te worden maakt het niet uit welke middelbare opleiding je hebt gevolgd en maakt zowat iedereen dus kans om het tot in de autocar- en bussector te schoppen.

Vereisten om een bus te besturen:

Er zijn een drietal vereisten om te mogen rijden met een bus. De eerste vereiste is vanzelfsprekend een rijbewijs D. Er zijn verschillende opleidingen om je rijbewijs D te halen, maar het resultaat is altijd dezelfde.
Daarnaast is ook een medische schifting verplicht en moet je ook nog eens vakbekwaamzijn (= een code 95 die in orde is) om met een bus te mogen rijden.
Deze code kan je behouden als je om de 5 jaar een pakket van 35 uren nascholing volgt.

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs is part of the HR family builder

Proud of AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs is a member of Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504