Online plannen
absolute logo

Kraanmachinist

Werken als kraanmachinist

Wat is een kraanmachinist?

 

Het werk van een kraanmachinist in België kan gevaarlijker zijn dan je zou verwachten!

Kraanmachinisten moeten de instructies van hun leidinggevende opvolgen en opletten voor obstakels, maar ze moeten ook de weersomstandighedenen andere factoren in de gaten houden die het leven van hun collega's en degenen die hun werk vanaf de grond volgen in gevaar kunnen brengen.

Als je erover denkt om kraanmachinist in België te worden, zorg dan dat je weet waar je aan begint!
Lees verder om meer te weten te komen over de functieomschrijving van een kraanmachinist in België en of deze job iets voor jou is.

 

Wat doet een kraanmachinist?

De voornaamste taak van een kraanmachinist is het veilig laden en lossen van goederenop/van schepen, treinen, of vrachtwagens.

De functieomschrijving varieert naargelang de geografische regio en de industrie. Zo kunnen kraanmachinisten in stedelijke gebieden worden belast met het verplaatsen van vracht door smalle straten in de stad, terwijl die in landelijke gebieden zich richten op het laden van zware materialen zoals graan in treinwagons.

Er zijn daarnaast ook nog een hele hoop andere taken zoals het bouwen van constructies of het installeren van nutsvoorzieningenmet behulp van kranen. Welke specifieke taken een kraanmachinist uitvoert, hangt grotendeels af van zijn of haar werkgever en ervaringsniveau.

 

 

Wat is het salaris van een kraanmachinist?

 

Het gemiddelde loon van een kraanmachinist in België ligt dichtbij de €2450. Naargelang ervaring en kwaliteiten kan dit loon nog heel hoog oplopen tot boven de €2700.

Daarnaast kunnen kraanmachinisten ook vaak van een hele hoop extralegale voordelengenieten. 

 

Ga nu voor een betere job als kraanmachinist

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een kraanmachinist

 Verantwoordelijk en serieus
Het werk die uitgevoerd wordt met de kraan moet heel erg serieus en verantwoordelijk gebeuren. Fouten kunnen zware gevolgen hebben zoals ernstige ongevallen en een klant verwacht ook gewoon steeds dat je zijn kraanmachine op een verantwoorde manier bedient.

 Accuraat
Je moet nauwkeurig zijn bij het bedienen van de apparatuur, zodat deze correct werkt en geen schade aanricht tijdens het gebruik. Nauwkeurigheid is erg belangrijk, want als je iets verkeerd doet, kan dat erg gevaarlijk zijn voor degenen die in de buurt van de machine werken.

Veiligheid en bediening

Kranen worden beschouwd als een van de gevaarlijkste soorten apparatuur in de bouw, omdat ze zijn gebouwd om zware lasten te tillen, wat tot ongevallen kan leiden als de machinisten niet goed zijn opgeleid.
De beste vaardigheden voor kraanmachinisten zijn goed zicht en beheersing van de ledematen, samen met een vaste hand en snel denken. Het besturen van een kraan vereist drie stappen: positioneren, hijsen en verplaatsen. Een kraanmachinist moet in staat zijn, om zijn machine in de buurt van een last te plaatsen zonder de last of iemand anders in gevaar te brengen.

 

 

Opleidingen tot kraanmachinist

 

Een opleiding tot kraanmachinist kan al vanuit de middelbare school, via een beroepsopleiding zoals bouwplaatsmachinist. Je kan ook een specialisatiejaar volgen in je 7de jaar met de opleidingen Mechanische en hydraulische kranen’ of ‘wegenbouwmachines’.

Werken met kranen is daarentegen niet zo eenvoudig als het lijkt en je zal telkens vele jaren ervaringnodig hebben om over te kunnen schakelen naar een wat grotere kraan. Veel bedrijven vereisen ook al wat werkervaring vooraleer je aan de slag kan.

.

Ben je op zoek naar een job als recruiter of office manager in de uitzendsector? Word dan uitzendconsulent of leidinggevende in jouw regio. Solliciteer nu.