Online plannen
absolute logo

Onderhoudstechnieker

Werk als onderhoudstechnieker!

Wat is een onderhoudstechnieker?

Onderhoudstechnici zijn verantwoordelijk voor de goede werking van elektrische systemen en machines. Als een machine uitvalt of een belangrijk systeem defect raakt, moeten zij snel handelen om het te repareren.

Dit kan gevaarlijk werk zijn - niet alleen lopen ze het risico op een elektrische schok of verwondingen door bewegende onderdelen, maar ze kunnen ook in aanraking komen met gemorste chemicaliën of ontvlambare vloeistoffen.

In veel gevallen zijn onderhoudstechniekers 24 uur per dag oproepbaar voor noodgevallen; al zal de kostprijs voor nachtelijke taken veel hoger liggen. Onderhoudstechnici brengen het grootste deel van hun tijd op verschillende locaties door; in sommige gevallen reizen ze tijdens hun dienst van de ene naar de andere locatie. 

Ga voor een betere job als onderhouds-technieker

 

Wat doet een onderhoudstechnieker?

Onderhoudstechnici houden machines en gebouwen in topconditie; ze zorgen er ook voor dat alles vlot verloopt). Het is een heel ander beroep dan een elektricien of loodgieter die kapotte dingen één voor één kunnen repareren. Omdat er veel bewegende onderdelen zijn die ervoor zorgen dat iets veilig en efficiënt werkt, moeten onderhoudstechnici in elk onderdeel wat ervaring of kennis hebben.

Enkele van hun taken zijn het vervangen van onderdelenvan systemen zoals verwarmings- en koelinstallaties, het schoonmakenvan afvoeren die boomwortels hebben verzameld, het gebruik van een verscheidenheid aan gereedschappen om beschadigde gipsplaten uit een plafond te verwijderen als gevolg van waterschade (patchen genoemd), het breeuwen van scheuren in muren en vloeren om te voorkomen dat schimmel of ongedierte in een gebouw terechtkomt, het plaatsen van borden buiten de liften om de passagiers te laten weten dat er een stroomstoring is geweest, het repareren van diverse mechanische problemen (verstopte leidingen), het opruimen van verstopte rioolbuizen na regenbuien, het controleren op mogelijke lekken in daken met een industriële verrekijker (dakscan genoemd) en het controleren of zekeringsdozen brandgevaarlijk zijn. 

 

De vaardigheden van een onderhoudstechnieker

Gestructureerd
Als onderhoudstechnicus in België is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de faciliteiten van je bedrijf goed worden onderhouden, zodat ze efficiënt kunnen werken. Naast het oplossen van problemen die je tegenkomt tijdens je reguliere controlerondes, kan het ook zijn dat je meer geavanceerd werk moet doen.  

Manusje-van-alles
Als onderhoudstechnicus in België moet je over een aantal basisvaardigheden beschikken op het gebied van computers en het oplossen van problemen met apparatuur, aangezien je in je werk meestal te maken hebt met elektriciteit of mechanische systemen. En terwijl formele scholing niet noodzakelijk is om onderhoudstechnicus in België te worden, kan het zeker helpen aangezien de meeste grote bedrijven iemand met ten minste enige technische opleiding in hun personeel zullen willen hebben. 

Communicatieve vaardigheden
Onderhoudstechniekers moeten ook vlot kunnen communiceren. Je staat in contact met een opdrachtgever, een team en meestal nog andere betrokkenen. Als onderhoudstechnieker moet je iedereen op de hoogte kunnen houden en vlot kunnen samenwerken met de belanghebbenden om problemen snel van de baan te krijgen. 

Veiligheidsbewustzijn
Veiligheid is ontzettend belangrijk tijdens het uitoefenen van het beroep onderhoudstechnieker.  Het is dan ook heel erg belangrijk dat een onderhoudstechnieker zich bewust is van de gevaren en steeds de nodige voorzorgen neemt om veilig aan de slag te kunnen en zo onnodige ongevallen te vermijden.

 

 

Wat is het salaris van een onderhoudstechnieker?

De moderne onderhoudstechnieker kan in België een heel mooi salaris verdienen. De gemiddelde onderhoudstechnieker verdient al bijna zo’n €2700 per maand en dat bedrag kan naargelang ervaring en kwaliteiten al snel oplopen richting €3000.  
Daarnaast kan je bij de meeste bedrijven ook nog eens rekenen op een pak extralegale voordelen zoals een eigen bedrijfswagen

 

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

Opleidingen tot onderhoudstechnieker

Je kan al vanuit de middelbare school een eerste stap zetten richting het beroep van een onderhoudstechnieker. Zowel een beroepsopleiding zoals ‘mechanisch onderhoud’ of ‘werktuigmachines’ als een technische opleiding zoals ‘elektromechanica’ of ‘mechanische vormgevingstechnieken’ zijn geschikt om het te schoppen tot onderhoudstechnieker.  

Er is natuurlijk nog altijd de mogelijkheid om ook na je periode van de middelbare school een opleiding te volgen tot onderhoudstechnieker. Onder andere bij Syntra Westof de VDABvind je hiervoor de perfecte opleiding! 

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs face parte din familia HR builder

Mândru de AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs este un membru al Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504