Online plannen
absolute logo

Vrachtwagenchauffeur | Chauffeur C(E)

Werken als vrachtwagenchauffeur !

Wat is een vrachtwagenchauffeur?

 

Een CE (C) chauffeur is iemand die als beroepschauffeur vracht vervoert voor derden. Normaal gesproken besturen CE-chauffeurs bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens, gelede vrachtwagens of aanhangwagens met een bruto laadvermogen van meer dan 3,5 ton. Deze voertuigen worden gebruikt voor langeafstandstransporten, wat betekent dat chauffeurs een hele dag rijden van vertrek naar bestemming en weer terug. 

Meer dan 90% van alle transporten in België worden afgehandeld door chauffeurs van de C/CE! Dat cijfer alleen al zou je moeten vertellen hoe cruciaal ze zijn voor de Belgische economie!

Kom hier alles te weten over vrachtwagenchauffeurs!

 

Ga voor een betere job als vrachtwagenchauffeur

 

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

De hoofdtaak van een vrachtwagenchauffeur is natuurlijk het besturen van de vrachtwagen en het vervoeren van verschillende vrachten van de ene naar de andere locatie. Wanneer er sprake is van internationaal transport zal de vrachtwagenchauffeur met heel wat papieren in orde moeten zijn en zal hij soms ook een mondje Engels of Frans moeten praten. 

Een andere taak van de vrachtwagenchauffeur is het ondersteunen van het in- en uitladen van zijn of haar vracht. Het correct inladen verdeelt het gewicht over de hele vrachtwagen en kan het makkelijker maken om de vrachtwagen te besturen. 

Een vrachtwagenchauffeur controleert hierbij ook altijd of zijn vracht volledig en in orde is zodat er achteraf geen extra kilometers of kosten bij komen. 

 

De vaardigheden van een vrachtwagenchauffeur

• Veiligheidsbewustzijn
Een vrachtwagenchauffeur bevindt zich het merendeel van de dag op de openbare weg en dat kan na verloop van tijd vermoeiend worden. Rust nemen en veilig rijden zijn dus ontzettend belangrijk.

 

• Organisatorisch
Een vrachtwagenchauffeur moet soms goed kunnen inschatten welke route hij zal nemen. De kortste route is niet altijd de snelste en ook het gewicht van de lading kan meespelen in het kiezen van de route.
 
• Ordelijk
Een vrachtwagenchauffeur heeft heel wat papieren en licenties die altijd in orde moeten zijn. Het is dan ook zeer belangrijk dat een vrachtwagenchauffeur dit goed en correct bijhoudt om onnodige boetes of ongevallen te vermijden. 
 
• Fysiek in orde
Een vrachtwagenchauffeur moet vaak ook zijn eigen vracht helpen in- en uitladen. In het geval van een zware vracht zal de vrachtwagenchauffeur dus fysiek in orde moeten zijn om geen blessures op te lopen.
 

 

Wat is het salaris van een vrachtwagenchauffeur?

 

Het gemiddelde loon van een vrachtwagenchauffeur iin België zit tussen de €2300 en €2600 per maand.
Dit loon hangt af van het aantal jaren ervaring, de regio waar je werkt en wat je precies gaat vervoeren.

Vrachtwagenchauffeurs genieten ook vaak van extralegale voordelen en krijgen in sommige gevallen de vrachtwagen meer naar huis. Daarnaast maak je als vrachtwagenchauffeur ook vaak kans op overuren.

 

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

Opleidingen tot C(E)-chauffeur

 

De opleiding tot CE-chauffeur start met een rijbewijs B. Hierna kunt u beginnen met oefenen voor je C- of CE-rijbewijs .  Je moet verschillende stappen volgen voordat je je C (CE) rijbewijs krijgt: Eerst zijn er enkele theoretischeproeven die je moet afleggen. Daarna is het tijd voor een aantal rijlessenmet een erkende opleider en vervolgens kan je een examen afleggen om je attest als C(E)-chauffeur te behalen.

Opleidingen zijn ondermeer te volgen bij de VDAB.

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs face parte din familia HR builder

Mândru de AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs este un membru al Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504