Online plannen
absolute logo

Metselaar | Metser

Werken als metselaar

Wat is een metselaar?

 

Metselaarszijn geschoolde ambachtslieden die de bouwwerken creëren die we elke dag gebruiken om in te wonen en te werken.

Ze maken vaak deel uit van bouwploegen en houden toezicht op alle andere aspecten van bouw- en renovatieprojecten om de kwaliteit, nauwkeurigheid en veiligheidsnormente waarborgen.

Dit is wat je moet weten over wat metselaars doen en hoe je er zelf een kunt worden!

 

Wat doet een metselaar?

 

De taken van een metselaar zijn veel breder uitgestrekt dan enkel de metselwerken bij ruwbouw. Eerst en vooral kan een metselaar ook aan de slag gaan bij nieuwbouw-of renovatiewoningen, maar kan het in sommige gevallen ook gedetailleerd te werk gaan aan oude en beschermde gebouwen die opgeknapt moeten worden.

Daarnaast staat de metselaar in voor volgende opdrachten:

• Metselwerken
• Voegwerken
• Monteren van bouwelementen en metselprofielen
• Ondermetselen bij de funderingen 
• Schoren van opgetrokken muren

 

Wat is het salaris van een metselaar?

 

Het loon van een metselaar begint over het algemeen net iets onder de €2400. Mede dankzij je kwaliteiten en je ervaring kan dat loon vlot oplopen na enkele jaren richting €2700.

Daarnaast maak je als metser ook vaak kans op overuren en extralegale voordelen om je loonpakket nog wat omhoog te trekken. 

 

Ga nu voor een betere job als metselaar 

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een metselaar

 

Er zijn veel vaardigheden die toekomstige metselaars moeten leren, maar enkele sleutelbegrippen die voor alle metselaarsberoepen van toepassing zijn:

• Hard werkend en fysiek sterk
Het werk van een metselaar is een zware stiel. Er wordt aan een hoog tempo gewerkt, maar de foutenlast moet zo miniem mogelijk blijven. Zeker in je eerste maanden als metselaar kan dit een flinke aanpassing zijn.

•  Zorgvuldig observeren
 Als je bijvoorbeeld een opdracht van een klant uitvoert, moet je op details letten zodat je eindproduct accuraat zal zijn. Je moet je met andere woorden bewust zijn van je materialen en hoe ze in elkaar zitten.

• Een uitstekend probleemoplossend vermogen 
Wanneer er dan toch een zeldzaam foutje insluipt moet je als metselaar snel de fout kunnen rechtzetten zonder het probleem groter te maken of het bedrijf de kosten in te jagen.

• Zelfstandig kunnen werken en instructies goed kunnen opvolgen.
Een metser werkt vaak samen in groep, maar het metsen op zich is natuurlijk een taak die je alleen uitvoert. Je moet dus zowel zelfstandig als in groep kunnen werken. Goede interpersoonlijke vaardigheden voor de communicatie met klanten, architecten en onderaannemers kunnen je hierbij helpen.

• Inzicht in bouwplannen en blauwdrukken.
Een metselaar moet natuurlijk bouwplannen en blauwdrukken kunnen lezen om geen fouten te maken en vlot een succesvol bouwproject te beginnen. 

 

Opleidingen tot metselaar

 

Het meest voorkomende carrièrepad start al vanaf de middelbare school met een beroepsopleiding zoals 'afwerking bouw' of 'ruwbouw'.Daarnaast stromen er ook vanuit de technische richting 'bouwtechnieken'geregeld mensen door naar het beroep van een metselaar.

Indien je de bus hebt gemist in je middelbare school, kan je nog altijd een opleiding volgen tot metselaar in volwassenonderwijs. De VDAB biedt hiervoor op verschillende locaties een mooie opleiding voor aan, die je in staat stelt om alsnog een carrière te maken als metselaar. 

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs faz parte do construtor da família HR

Orgulhoso de AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs é membro de Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504