Online plannen
absolute logo

HVAC technieker

Werken als HVAC technieker!

Wat is een HVAC technieker?

 

Een typische HVAC-technicus zal zich verantwoordelijk voelen voor het installeren, onderhouden en herstellen van de verwarmings- en koelsystemen die bedrijven en woningen comfortabel houden in alle weersomstandigheden.

Deze taken kunnen enigszins intimiderend zijn, maar met een goede opleiding zult u zich in geen tijd een expert voelen. Om je te helpen, hebben we deze lijst samengesteld met de functieomschrijving van een HVAC-technicus in België. 

In België, maar ook in andere landen, gebeurt verwarming vooral via grote installaties. De belangrijkste verwarmingsbron zijn over het algemeen fossiele brandstoffen. Niettemin zijn er kleinere toepassingen (bijvoorbeeld geothermische energie) en kleine systemen die bijdragen aan een deel van de Belgische energiebehoefte, zowel in commerciële als residentiële gebouwen.

Enkele voorbeelden: hernieuwbare energiebronnen (waaronder thermische zonne-energie), stadsverwarmingsnetten, warmtepompen op basis van aardwarmte, warmterecuperatiesystemen en biomassaketels. Al deze bronnen worden hernieuwbaar genoemd omdat ze geen conventionele brandstoffen gebruiken waarvan de verbranding een effect heeft op de klimaatverandering.  

Ga voor een betere job als HVAC technieker

 

Wat doet een HVAC technieker?

Het takenpakket van een HVAC technieker zal voor veel mensen verschillen en hangt af van de regio en je werkgever. Enkele standaardtaken van een HVAC technieker zijn de volgende:

• Een HVAC-technicus onderhoudt en herstelt commerciële en residentiële verwarmings-, ventilatie-, airconditionings- en koelsystemen.  

• Hij of zij leert ook over nieuwe technologieën voor elk systeem, zoals geothermische verwarmings- en koelsystemen. 

• Er kan gewerkt worden in gebouwen met unieke temperatuurvereisten. Bijvoorbeeld, koelhuizen vereisen het hele jaar door een constante temperatuur, terwijl casino's gekoeld moeten worden tijdens de hete zomermaanden.  

• Naast het ontwerpen van gebouwen brengt een HVAC-technicus regelmatig onderhoudsbezoeken aan gebouwen van klanten.  

• Hij of zij diagnosticeert problemen door mechanische componenten zoals motoren en compressoren te testen. Indien nodig kan een beroep worden gedaan op een ingenieur of specialist voor een gespecialiseerde diagnose of reparatie.  

• Bij het uitvoeren van reparaties gebruikt een HVAC-technicus vaak handgereedschap, maar voor complexere reparaties kan hij of zij ook elektrisch gereedschap gebruiken.  

• Het werk vereist een hoge mate van aandacht voor detail, omdat zelfs kleine fouten grote problemen kunnen veroorzaken. Dit is vooral het geval bij het werken met elektrische bedrading en gasleidingen. Een slecht geïnstalleerde stroomonderbreker kan tot brand leiden; verkeerd aangesloten gasleidingen kunnen explosies veroorzaken; en verkeerd bedrade elektrische circuits kunnen brand veroorzaken als ze in contact komen met water of vocht.  

• Het is ook belangrijk dat technici goed op de hoogte zijn van veiligheidsprocedures om ernstige ongevallen te voorkomen. 

 

De vaardigheden van een dakwerker

Probleemoplossend vermogen
Een HVAC-technicus is verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van verwarmings- en koelsystemen in huis. Elke dag doet hij/zij gemiddeld meer dan 10 verschillende reparatieoproepen, wat betekent dat ze vaak beslissingen moeten nemen zonder veel informatie of kennis.  
Dus als je succesvol wilt zijn als HVAC-technicus, moet je slim genoeg zijn, zodat wanneer er bij iemand thuis iets misgaat, je dit snel kunt identificeren en indien nodig om back-up kunt vragen.  

Communicatieve vaardigheden
Daarnaast zijn ook goede communicatieve vaardigheden erg belangrijk omdat het grootste deel van je werk interactie met klanten zal inhouden.  
Deze vaardigheden omvatten actief luisteren, problemen oplossen en conflicten oplossen, omdat de meeste klanten overstuur raken van iets dat mis is gegaan in hun huis en ze zouden proberen jou de schuld te geven in plaats van zichzelf. Je moet dus leren hoe je kalm en effectief met deze situaties omgaat.  

Technische vaardigheden
Je hebt ook goede computervaardigheden nodig omdat je die elke dag zult gebruiken, vooral als je voor een bedrijf werkt. Je moet weten hoe je Microsoft Office-producten zoals Word, Excel en PowerPoint moet gebruiken, omdat ze je helpen je werkschema en facturen bij te houden. 

 

Wat is het salaris van een HVAC technieker?

Het beroep van een HVAC-technieker is een ontzettend goed betaald beroep. Als starter kan je al snel een maandloon van zo’n €2500verdienen en na enkele jaren ervaring loopt dit alsmaar meer op richting de €3000.  
Daarnaast is ook werk vinden als HVAC-technieker vrijwel geen probleem aangezien het een knelpuntberoepis. Dit wil ook zeggen dat bedrijven er alles aan zullen doen om je naar hun bedrijf te lokken aan de hand van extralegale voordelen zoals een bedrijfswagenen/of extra vakantiedagen… 

 

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

Opleidingen tot HVAC technieker

Een opleiding tot HVAC-technieker gebeurt in een hogeschool zoals VIVESof PXL. Er zijn 2 soorten afstudeerrichtingen voor aan de slag te kunnen gaan als HVAC-technieker. Eerst en vooral heb je de afstudeerrichting klimatisatiesystemen en anderzijds heb je verwarmings- en sanitaire systemen.  

Om deze opleidingen te kunnen volgen heb je wel een middelbaar diploma of een diploma hoger onderwijsnodig en de opleidingen duren ongeveer 2 jaar, waar je onder andere praktijkervaring zal opdoen aan de hand van werkplekleren.  

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs jest częścią rodziny HR builder.

Dumny z AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs jest członkiem Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504