Online plannen
absolute logo

Wegenwerker

Werken als een wegenwerker!

Wat is een wegenwerker?

 

In België is een wegenwerkeriemand die openbare wegen onderhoudt en herstelt met behulp van gespecialiseerde apparatuur.

Wegenwerkers gebruiken vaak zware machines, maar ook handgereedschap, zoals schoppen en pikhouwelen, om bestrating en asfalt op te breken en zo puin van de wegen te verwijderen of ze opnieuw te bestratenmet nieuwe materialen, maar wist je dat een wegenwerker nog veel meer dan dit doet?

Het is geen gemakkelijke job, maar er zijn tal van voordelen aan verbonden. Lees zeker verder!

 

Wat doet een wegenwerker?

 

Een wegenwerker is een unieke job in België. Zijn dagelijkse taken bestaan uit:

• Het leggen van asfalt
• Het in goede staat houden van wegen en andere terreinen
• Het herschilderen van wegen
• Ervoor zorgen dat zijn terrein schoon en veilig is.


Hiernaast voert een wegenwerker ook nog grond- en funderingswerken uit en kan hij rioleringen plaatsen. In dat opzicht ligt het beroep dus ook kort bij dat van een grondwerker.
Een wegenwerker heeft veel vaardigheden nodig om zijn werk goed te doen: sterke armen, veel energie, veel geduld en vooral veel oog voor detail, zodat er geen gaten of gevaarlijke zones aan het zicht onttrokken worden.

Daarnaast is het repareren of plaatsen van borden dagelijkse kost. Als een wegenwerker iets gevaarlijks ziet, zoals losliggend puin op een weg of gaten in de weg zonder waarschuwingsborden eromheen, zal hij zeker zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat het onmiddellijk wordt verholpen.

Belgische wegenwerkers hebben een aantal extra taken die, in sommige opzichten, moeilijker zijn dan de hierboven genoemde. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze sneeuw ruimen op verharde wegen, met een schop of met een blazer, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Naast het sneeuwvrij maken van de wegen in hun directe omgeving, moet een wegenwerker ook stormafvoeren opscheppen en reparerenals ze dichtvriezen.
Als er een groot gat in de weg ontstaat, is het aan hem of haar om het zo goed mogelijk te vullen en glad te maken. Tenslotte is een Belgische wegenwerker verantwoordelijk voor het onderhouden van alle straatlantaarns binnen zijn bevoegdheidsgebied.

 

Wat is het salaris van een wegenwerker?

 

Het gemiddelde salaris van een wegenwerker leunt aan tegen de €2400 per maand.
Naargelang ervaring, kwaliteiten en verworven diploma’s zal dat meer of minder zijn.

Daarnaast is het beroep van een wegenwerker een knelpuntberoepen zal het loon in de toekomst dus enkel stijgen. Je bent daarnaast ook nog eens erg werkzeker van je job!

 

Ga nu voor een betere job als wegenwerker

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

De vaardigheden van een wegenwerker

• Communicatief vaardig
Een belangrijke vaardigheid is onder andere vlot communicatief vaardig zijn, aangezien je veel mensen om je heen hebt die iets gedaan moeten krijgen is de communicatie met anderen heel erg belangrijk. Je werkt daarnaast in sommige gevallen ook samen met mensen van een andere aanneming, die pas met hun werk kunnen beginnen wanneer jullie klaar zijn. Een vlotte communicatie kan dus heel wat kosten en tijd besparen.

• Sterk organisatorisch
Daarnaast is een goede organisatievaardigheid essentieel. Veel wegwerkzaamheden zijn vaak tijdgevoelig en dus is het maken van een goede planning met de juiste prioriteiten geen overbodige luxe.

• Mechanische vaardigheden
Mechanische vaardigheden zijn ook een belangrijke factor, omdat het kan gaan om arbeidsintensieve taken zoals het schoonmaken van greppels of het graven van gaten.


Ten slotte moet iedereen die in België aan de hoofdwegen werkt bij het beëindigen van de middelbare school een Vlaams rijbewijs halen voordat hij aan zijn carrière kan beginnen.

 

 

Opleidingen tot wegenwerker

 

Er zijn verschillende wegen om het te schoppen tot wegenwerker.

In de middelbare school kan je via verschillende beroepsopleidingen, zoals 'bouwplaatsmachinist' of 'wegenbouwmachinesal de juiste competenties verwerven, maar ook na je middelbare school kan je bij de VDAB nog steeds een opleiding tot wegenwerker volgen. 

 

Kwalificaties als wegenwerker

Een wegenwerker zal net als heel wat andere beroepen in de bouwsector een VCA-attest moeten kunnen voorleggen, vooraleer hij/zij ergens aan de slag zal kunnen gaan. Anderzijds is er geen echt diploma nodig om aan de slag te kunnen, maar het zal je zoektocht natuurlijk wel bemoeilijken.

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs jest częścią rodziny HR builder.

Dumny z AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs jest członkiem Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504