Online plannen
absolute logo

Elektricien

Werken als elektricien!

Wat is een elektricien?

België heeft een bloeiende economie die op veel verschillende manieren afhankelijk is van elektriciens, maar wat doen die elektriciens nu precies en wat maakt een elektricien nu zo bijzonder? 

In onderstaand artikel kun je alle info terugvinden die je nodig hebt om het leven van elektriciens in België te begrijpen en hoe je zelf een succesvolle elektricien kan worden!

Ga voor een betere job als elektricien

 

Wat doet een elektricien?

Een elektricien bedraadt en onderhoudt verschillende elektrische systemen voor een verscheidenheid aan commerciële en residentiële klanten.  

Enkele van die opdrachten uit het takenpakket zijn: 

 • Installeren, vervangen en upgraden van elektrische systemen 
• Het oplossen van elektrische problemen en het repareren van elektrische apparatuur 
• Wijzigingen en verbeteringen aan bestaande netwerken aanbrengen wanneer dat nodig is. 

 

 

De vaardigheden van een elektricien

Communicatief vaardig  
De eerste vaardigheid die je nodig hebt om te slagen als elektricien is communicatievaardigheid. Het maakt niet uit wat je doet, je zult altijd communiceren met andere mensen. Klanten, werknemers en al degenen die helpen om een project tot een goed einde te brengen, luisteren naar wat je zegt. Onderschat niet hoe belangrijk het is om effectief te communiceren. 

Kennis van elektrische normen 
Elk land heeft zijn eigen nationale elektrische code. In België is er bijvoorbeeld een door de overheid goedgekeurd document, genaamd “het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties” (AREI), dat specifieke installatierichtlijnen beschrijft. Deze norm moet worden gevolgd om de veiligheid te garanderen en te voldoen aan de codes. Elke elektricien zou het moeten kennen zoals zijn of haar eigen naam. 

 Blauwdrukken lezen 
Een derde vaardigheid van een goede elektricien is het lezen van blauwdrukken. De elektricien moet ze zorgvuldig lezen om bedrading, circuits en stopcontacten correct te installeren. Hij of zij moet ook oog voor detail hebben, zodat er niets over het hoofd wordt gezien. 
Verder moet men bedradingsschema's begrijpen en weten hoe elk onderdeel samenwerkt met een ander onderdeel. 

Technische vaardigheden 
Er zijn veel technische vaardigheden die je als elektricien moet ontwikkelen. Hoe meer ervaring je hebt en hoe beter je vaardigheden zijn, hoe hoger je loon ook zal liggen. Je kunt deze vaardigheden on-the-job leren door sommige dingen op te steken van collega’s en goed op details te letten.  
Je hoeft je niet te haasten om deze dingen te leren, maar om een goede elektricien te worden zal het nodig zijn om ze allemaal te beheersen. 

Veiligheidsbewustzijn 
Als je met elektriciteit werkt, is het belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving. Je wilt niet nadenken over wat er kan gebeuren als je geëlektrocuteerd wordt; wees je er gewoon van bewust dat het kan gebeuren, en neem voldoende maatregelen om het te vermijden.  
Dit betekent onder meer dat u water uit de buurt van stopcontacten moet houden (laat er zelfs geen water op druppelen), schoenen met rubberen zolen moet dragen zodat u kunt voelen wanneer er enige weerstand op een draad zit en het gebruik van verlengsnoeren vermijdt in een natte of vochtige ruimte.  
Als u tijdens het werken met elektriciteit voelt dat er iets niet klopt, stop dan onmiddellijk en roep hulp in voordat u het zelf probeert te repareren. Uw leven is meer waard dan een project of geld! 

Aandacht voor detail 
Als elektricien ben je verantwoordelijk voor het werken met elektrische componenten en toestellen en daarom is een goed oog voor detail van groot belang. Je wilt geen potentiële problemen over het hoofd zien tijdens het werken aan je projecten.  
Door ervoor te zorgen dat alle bedrading en werkzaamheden correct worden uitgevoerd, kun je potentiële branden of ongelukken voorkomen. 

 Persoonlijke vaardigheden 
De belangrijkste persoonlijke vaardigheden voor elektriciens zijn: handvaardigheid, ruimtelijk inzicht, analytisch en probleemoplossend vermogen, maar vooral ook zelfvertrouwen.  
Een goede elektricien heeft oog voor detail en heeft een goede hand-oog coördinatie. Voldoende vertrouwen hebben in eigen kunnen om elk probleem aan te pakken verlaagt de stress en zal een beter eindresultaat opleveren. 

Persoonlijke eigenschappen 
Een goede elektricien is goed georganiseerd, detail-georiënteerd en heeft een talent voor het oplossen van problemen. Goed georganiseerd zijn zal zorgen voor een pak tijdsbesparing bij het plannen en voorbereiden van je werk, wat cruciaal is om tijd en kosten te besparen. 

 

 

 

Wat is het salaris van een elektricien?

Het gemiddelde loon van een Belgische elektricien ligt rond de €2450. Dit hangt af van ervaring en kwaliteiten, maar naast het salaris behoren vaak ook een bedrijfswagenen andere extralegale voordelen tot hun loonpakket.  

De werkzekerheidvoor een elektricien in België is groot, aangezien bijna elk nieuwbouwproject in België bedrading van een elektricien vereist, of het nu gaat om een klein bedrijf of een grote bedrijfsfaciliteit. Er zijn bijvoorbeeld veel mogelijkheden binnen de bouw om te werken als een elektrische aannemer of on-site voorman; hier kunt u toezicht houden op het dagelijkse werk van andere elektriciens en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt terwijl de plannen worden uitgevoerd. 

Een elektricien heeft ook vaak de kans op overuren, wat zijn of haar maandloon nog eens flink de hoogte in kan doen gaan. 

 

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

Opleidingen tot elektricien

Het typische pad om elektricien te worden begint met een opleiding zoals in de middelbare school. Het vereiste opleidingsniveau varieert per werkgever, maar de meeste banen vereisen een relevant diploma.
Het is ook zeker mogelijk om een opleiding te volgen tot elektricien in volwassenonderwijs bij Syntra-westof de VDAB.

On-the-job training is ook beschikbaar voor mensen zonder formele opleiding; het kan echter moeilijk zijn om aangenomen te worden zonder enige voorafgaande ervaring in elektrisch werk. 

Elektriciens komen daarnaast vaak in contact met mensen die geen Nederlands spreken. Een kennis van Engels en/of Frans kan bij veel bedrijven een groot pluspunt vormen.  

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs jest częścią rodziny HR builder.

Dumny z AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs jest członkiem Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504