Online plannen
absolute logo

Operator

Werken als operator!

Wat is een operator?

Het beroep van operator in België is er 1 die geen vaste handleiding heeft. Er zijn een heleboel verschillende operatoren in verschillende sectoren, maar dan nog is er niet 1 echt vaste functieomschrijving die te plakken valt op het beroep van een Belgische operator.  

Er zijn veel aspecten aan de job die verschillende soorten mensen kunnen aanspreken en in deze blog kom je te weten of er misschien ook wel iets voor jou tussen zit! 

Ga voor een betere job als operator

 

Wat doet een operator?

Een operator is een geschoold beroepspersoon die technische vaardigheden gebruikt om machines in industriële productie te bedienen. Operators nemen over het algemeen geen managementbeslissingen over het beheer van hun werkplek, al kan je natuurlijk wel je invloed hierin laten doorschijnen.  
Operators hebben meestal uitgebreide ervaring in hun vakgebied, dus bedrijven die een operator zoeken, zoeken meestal iemand met specifieke werkervaring in plaats van opleiding of training. Door een ervaren operator in te huren kan een bedrijf immers kosten besparen doordat die al weet wat hij of zij doet.
De meest voorkomende sectoren waarin een operator werkzaam is, zijn de elektronicafabricageen de productie van elektrische systemen, maar ook machineoperatorsin fabrieken zijn heel gebruikelijk. 

 

De vaardigheden van een operator

De vaardigheden van een operator variëren naargelang de functieomschrijving. Een operator die werkt in de voedings-, chemische en farmaceutische industrie heeft vooral cognitieve vaardigheden. Een efficiënte, juiste en vlotte communicatieis belangrijk om het team goed te doen draaien en erop toe te zien dat alles veilig verloopt. Daarnaast zal hij of zij constant op de hoogte zijn van de gegevens van het productieverloop, grondstoffen, materiaal, storingen … en zullen die gegevens gerapporteerd worden naar de verantwoordelijken in kwestie.
Daarnaast volgt deze operator de productieorders en -lijnenop en wordt ervoor gezorgd dat alles volgens de voorschriftenverloopt.  

Andere operatoren hebben dan weer meer motorische vaardigheden nodig en nog anderen zullen dan weer vooral probleemoplossende vaardighedenhebben. Je kan je talenten als operator dus optimaal gebruiken naar je eigen kennen en kunnen en juist dat maakt het beroep van een operator zo interessant.  

In grote lijnen ben je als operator dus wel een dominantertype. Ondanks het verschil in takenpakketten zal je bij de meeste functies dus wel over een leidinggevende functie beschikken en ben jij de persoon die antwoorden moet kunnen bieden op de vragen van de personen die onder je werken.  

 

Wat is het salaris van een operator?

Door de verscheidenheid aan de verschillende takenpakketten van operatoren kan er ook op de loonfiche een verschil aanwezig zijn. Zo verdient een proces- of textieloperator gemiddeld €2600en kan dit bedrag naargelang ervaring al oplopen tot bijna €3000. Een CNC- of machineoperator verdient dan weer ongeveer iets meer dan €2400. 

Als operator werk je ook vaak in 2 ploegenen ook dat kan er voor zorgen dat je loon nog enkele procenten de hoogte in gaat. Verder kunnen ook maaltijdchequesen andere extralegale voordelenervoor zorgen dat je loon net dat tikkeltje meer is dan je wel dacht.  

 

 

Is deze job iets voor jou?

 

Vul je gegevens in.

 

Opleidingen tot operator

Door de verschillende soorten operator zijn er natuurlijk ook meerdere opleidingen tot operator. Zo kan je bij de VDAB eenvoudig een opleiding volgen tot procesoperator, maar zijn ook opleidingen tot machine-operator eenvoudig te volgen op meerdere plaatsen in Vlaanderen.  

Je kan ook al tijdens je middelbare opleiding kiezen voor een opleiding tot operator, onder meer voor een operator van textielproductiemachines. Je kan hier zowel een technischeals beroepsopleidingvoor volgen.  

.

absolute logo

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare, België
0032 51 79 19 95
info@absolutejobs.be

my absolute jobs
Absolute Jobs fait partie de la famille des constructeurs RH.

Fier d' AbsoluteYOU & Maxicon 
Absolute Jobs est un membre de Federgon

bvba absolute@work
VG. 2019/U - W.DISP.999
BHG.00558-406-20160504

bvba absolute@construct
VG. 2020/C - W.DISP.1000
BHG.00578-406-20160504